Psykedeliske oplevelser- reflektioner om integration og fællesskaber

Den psykedelisk renæssance: stor diversitet i brug af psykedelika

Vi befinder os i det mange kalder den psykedeliske rennæsance. Psykedelisk terapi vinder mere og mere frem i medierne, i takt med at forskningen kommer med gode resultater, der giver nye potentialer for behandling af svære psykiske lidelser som PTSD, afhængigheder, depression m.fl.

Den psykedeliske rennæsance er selvfølgeligt primært en renæssance i vores vestlige kulturer, da som mange bekendt de psykedeliske plantemediciner såsom ayahuasca/yagé/uni (forskellige navne i forskellige kulturer) har været brugt i indfødte kulturer verden over formentligt i hundreder og måske endda nogle steder tusinder af år.

Brug af psykedelika rækker langt ud over det vi kunne kalde terapeutisk brug.

Psykedelika bliver brugt i dag i Danmark med stor diversitet i en række forskellige sammenhænge, alt fra festivaller, spirituelle, terapeutiske, alene selvudforskende, for sjov med venner, og meget mere. Mange mennesker er i fuld gang med at finde ud af hvordan disse psykedeliske oplevelser kan være en del af livet, både hos individet og også som samfund og kultur, og i fremtiden herunder sandsynligvis i behandlingssystemet. 

Behov for fællesskaber
Nogle psykedeliske oplevelser kan føles meget transformerende, og hvor det har givet anledning til nye og måske berigende perspektiver, indsigter, måder at være på.

Andre psykedeliske oplevelser kan have været svære hvor man fx føler at gamle svære minder er blevet mere levende, eller hvor man måske føler angst, forvirring eller nedtrykthed bagefter, og hvor det kan være svært at finde ud af hvordan man skal forholde sig til det. Det kan for mange føles ekstra svært da man kunne have håbet at den psykedeliske oplevelse ville have efterladt en et bedre sted, måske mere healet


Det kan være smertefuldt at føle sig isoleret med betydningsfulde og/eller svære oplevelser og følelser efter en psykedelisk oplevelse (efter mange slags svære eller store oplevelser i livet!), og desværre oplever mange fordømmelse eller stigma omkring at bruge psykedelika, og derfor vil det for mange mennesker være smart ikke at dele ud af sine oplevelser.


Der er flere og flere psykologer og terapeuter der gerne nu assisterer med psykedelisk integrationsterapi, hvilket vi også mener er meget positivt, og dette kan være en god mulighed for nogle, og hvis man har midlerne til det.

Vi mener også at det er vigtigt at sige, at man ikke skal gå til en psykolog/terapeut for at gøre integration rigtigt. Der er ikke nogen der har definitionen på hvad integration, eller rigtig integration, er. Integrationspraksisser foregår hele tiden blandt mange mennesker, og vi er som psykologer og integrationsterapeuter optagede af at lære fra forskellige visdomspraksisser og andre mennesker vi møder om de mange forskellige muligheder der er for hvad integration er og kan betyde.

Vi oplever at mange mennesker erfarer, at noget der virkeligt er hjælpsomt er, hvis man oplever at have nogle i sit liv at dele med. Sin egen lille, eller måske store, stamme eller fællesskab, måske bare en enkelt person, det kan betyde meget. Menneskeheden har i mange år verden rundt i forskellige kulturer delt de psykedeliske oplevelser i fællesskaber.

Bell Hooks, amerikansk forfatter, feminist og aktivist er kendt for blandt andet dette citat:

"Rarely, if ever, are any of us healed in isolation. Healing is an act of communion."

For nogle mennesker kan det være svært at finde nogle i ens omgangskreds, familie og netværk. Her kan en psykedelisk integrationscirkel måske være en mulighed, for at møde andre der måske også har haft psykedeliske oplevelser eller i hvert fald er nysgerrige eller åbne for at lytte og dele.

Integrastionsgruppe med start august 2023
Vi er i Nordvestpsykologerne i samarbejde med Center for Psykedelisk Dannelse i gang med at starte en månedlig terapeutisk integrationsgruppe op efter sommerferien, for at bidrage til flere slags fællesskaber. I denne gruppe vil vi gennem øvelser facilitere forskellige måder at komme i kontakt med og integrere psykedeliske oplevelser. '

Gruppen kommer til at starte op til august 2023, i vores lokaler i NOR tæt ved Nørrebro station. Læs mere her om gruppen og hvordan du kan tilmelde dig: https://www.nvpsykologerne.dk/psykedelisk-integrationsgruppe


Forrige
Forrige

Nyt psykedelisk integrationsforløb på vej

Næste
Næste

Er Nordvest-Psykologerne det rette sted for dig?